Quines són les diferències entre fibra i ADSL?

Tens contractat ADSL i no saps quins avantatges o desavantatges té respecte de la fibra? No t’amoïnis. En aquest article t’expliquem el que et cal saber.
Quines són les diferències entre fibra i ADSL?

Durant molts anys, ADSL ha estat sinònim de connexió d’Internet per a molts usuaris. Els amics et deien: “tinc un ADSL de 30 megues” o “la meva connexió d’ADSL m’ofereix 100 megues”. I segurament no tenien contractat ADSL, sinó un altre tipus de tecnologia. Tot i això, com que es tractava de la tecnologia més estesa i majoritària, de la qual es parlava en els anuncis de televisió, el terme s’ha utilitzat per referir-se a la connexió de banda ampla. Aquí t’intentarem explicar què és exactament l’ADSL i quines són les diferències entre fibra i ADSL.

En primer lloc, és important assenyalar que en tots dos casos estem parlant d’una connexió a Internet. El que distingeix la fibra de l’ADSL és la tecnologia que hi ha al darrere i les prestacions que s’ofereixen en cada cas.

Què és l’ADSL?

Segur que recordes que fa anys, a casa dels teus avis, només hi havia telèfon fix. Aquest telèfon fix permetia fer trucades través d’un cable de parell de coure. Més tard va arribar Internet i, per aprofitar la xarxa ja existent, s’oferia a través d’aquest mateix cable. Neixen l’Internet telefònica i l’ADSL.

En el nom de l’ADSL se’n veu una de les principals característiques. ADSL són les sigles d’Asymmetric Digital Subscriber, que en català traduirem com a Línia d’Abonat Digital Asimètrica. És a dir, que la connexió que t’ofereix és asimètrica. Què significa, això? Doncs que la velocitat de descàrrega (quan veus un vídeo, consultes una notícia, descarregues una foto que t’han enviat…) sempre serà més alta que la velocitat de pujada (quan tu envies una foto a algú, quan puges un vídeo a YouTube…).

Quins són els avantatges de la fibra òptica?

La fibra òptica t’ofereix sempre una velocitat simètrica. Mentre que amb ADSL potser contractes 25 megues de descàrrega i la velocitat de pujada és de 2 megues, en fibra la velocitat sempre és la mateixa: per exemple, 300 megues de downstream i 300 megues d’upstream. Aquest és un dels avantatges de la fibra enfront de l’ADSL.

D’altra banda, en el cas de l’ADSL mai no tens una garantia de velocitat. Sempre depens de la distància entre casa teva i la central telefònica més propera. Imagina’t que vius a quatre quilòmetres d’aquesta central i tens contractats 25 megues. Doncs amb sort rebràs 5 megues. És a dir, com més lluny estiguis de la central amb els equips d’ADSL, menys velocitat d’Internet tindràs. En fibra això no passa. Aquesta tecnologia et permet gaudir gairebé sempre de la màxima velocitat contractada. No hi ha aquestes pèrdues tan acusades.

Vegem un altre dels avantatges de la fibra: no compartir amplada de banda amb cap altre servei. En el cas de l’ADSL, si a més tenies contractat un servei de televisió, cada vegada que miraves la tele, això restava velocitat de la teva connexió. En el cas que posàvem abans, en el qual t’arriben 5 megues, si la tele necessita 4 megues, et quedava només 1 mega per navegar.

Desavantatges de la fibra sobre l’ADSL

Fins ara, només hem parlat dels avantatges de la fibra enfront de l’ADSL. També presenta una sèrie de desavantatges. No en són gaires, però és important que els coneguis.

 • El parell de coure, a través del qual s’ofereix l’ADSL, és un material molt fàcil de treballar. És a dir, empalmar o enganxar un cable amb un altre és fàcil. La fibra òptica és un material molt sensible i requereix que un tècnic especialitzat la talli i l’empalmi perquè funcioni correctament.
 • Com que la fibra òptica és una tecnologia més recent, no està tan estesa com l’ADSL. És a dir, molts clients encara no poden gaudir de fibra a casa seva i l’única alternativa de connexió a Internet que tenen és mitjançant ADSL. Ara bé, els nous desplegaments de xarxes ja es realitzen amb FTTH (Fiber To The Home o Fibra fins a la Llar) i s’estan tancant antigues centrals d’ADSL en favor de la fibra. En definitiva, la cobertura és més àmplia en el cas de l’ADSL però això només és qüestió de temps.
 • Si tens un telèfon fix connectat a una xarxa de parell de coure i marxa la llum, continua funcionant. La raó és que la central telefònica de la teva zona està “alimentant” el teu telèfon, li ofereix un corrent continu. En canvi, tots els equips que van connectats a la fibra depenen del subministrament elèctric general, amb la qual cosa el teu telèfon fix deixaria de funcionar.

En resum, què és millor, fibra o ADSL?

Sens dubte, és molt millor la fibra que l’ADSL. Aquesta última és una tecnologia que ha quedat obsoleta. Per fer una comparació, el parell de coure seria l’equivalent a una carretera convencional, que permet un trànsit però no gaire més. Els operadors han estat treballant per ampliar la seva capacitat i han ofert evolucions de l’ADSL com són l’ADSL2, l’ADSL2+ o el VDSL. Ara bé, es tracta d’esprémer una xarxa que no permet anar gaire més allà.

Enfront d’això, la fibra és una autopista sense límit de carrils. Ja s’estan estenent connexions per a cases d’1 GB de velocitat, cosa inimaginable fa pocs anys. I en el futur aquestes velocitats es podran continuar multiplicant.

En definitiva, la connexió d’Internet per fibra és millor que l’ADSL perquè t’ofereix:

 • Més velocitat.
 • Una connexió simètrica.
 • Garantia que reps el que contractes
 • Més qualitat en el servei.
 • No es comparteix amplada de banda amb altres serveis.
 • Té un millor ping o retard, fonamental per a qui juga en línia.
 • No produeix interferències.
 • És un material que resisteix molt bé el fred, la calor, la corrosió i les inclemències del temps.
 • Si hi ha una avaria, permet localitzar molt millor el punt on s’ha produït.

Com saber si tinc fibra o ADSL

Una manera ben senzilla de saber si tens fibra o ADSL és fent un test de velocitat d’Internet. Si estàs connectat per cable, tens menys de 30 megues i la velocitat és asimètrica, això vol dir que tens contractat ADSL.

Una altra de les maneres de saber si tens fibra és mirant el telèfon fix. Si té un cable connectat a l’encaminador, això és que tens fibra. A més, a la part de darrere de l’encaminador veuràs un connector de fibra òptica, que té aquesta forma:

Finalment, pots comprovar la teva cobertura. A Virgin telco t’oferim connexions d’Internet a través de la tecnologia FTTH. Si t’interessa contractar fibra, només has de mirar la cobertura de fibra.

Et deixem algunes de les nostres tarifes de fibra i de fibra i mòbil, per si t’interessen:

No ets client?

Truca'ns:

900 815 540

De dilluns a diumenge de 9.00 a 22.00.

Contacta amb nosaltres

També podem parlar pel whatsapp

747 474 747
De dilluns a divendres de 9.00 a 22.00.
Dissabtes de 9.00 a 14.00.

O contacta amb nosaltres a través de:

Atenció al client 900 840 280
Atenció des de l'estranger 688 688 225

De dilluns a divendres de 9.00 a 22.00.
Dissabtes de 9.00 a 14.00.
Servei tècnic: 24h/365.